TALATERKI A’LA SNIKERS

KRUCHE CIASTECZKA:
– 14 foremek do muffinek
– 260 g mąki owsianej (ja zmieliłam płatki)
– 120 g masła/margaryny/oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
– 3 żółtka – słodzik (80g erytrolu/cukru/ksylutolu)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki (pomiń foremki do muffinek) wyrób na jednolite ciasto i wsadz na 10 minut do zamrażalnika.  Po tym czasie wyjmij ciasto i wyłóż foremki do muffinek w taki sposób jak na tartę- ścianki i spód.  Spód dodatkowo nakój kilka razy widelcem.  PIECZ 20 minut w nagrzanym do 190*.

MASA “BUDYNIOWA”
– 100 g kaszy jaglanej
– 1 szklanka mleka (można roślinne)
– 1.5 szklanki wody
– słodzik (u mnie 2 łyżki miodu + 2 łyżki cukru waniliowego)
– blender
WYKONANIE:  Kaszę 2 razy przepłucz wrzątkiem. Do kaszy dodaj resztę składników (poza blenderem). Gotuj na małym ogniu do wciągnięcia płynów w 80%. Gotowa kaszę ostudź przez 5-10 minut i przełóż do blendera. Zbledniej na gładką masę.

MASA DAKTYLOWA:
-100-150g daktyli
– woda
– wrzątek
-szczypta soli.
WYKONANIE:
Daktyle zalej wrzątkiem na min 15 minut.
Daktyle odcedzić z nadmiaru wody i zblenduj z solą Na jednolitą masę. + dodatkowo orzeszki ziemne.

WSZYSTKO W 1:
Na talaterki dodaj po kilka orzeszków,  następnie dodaj masę budyniową, na to wyłóż masę daktylowa i wszysko posyp orzeszkami!

SMACZNEGO!


1 Comment

  1. zosia says: Odpowiedz

    ladnie wygloda wow

Dodaj komentarz