ZDROWA WUZETA

ZDROWA WUZETA! Chętni? Łapcie przepis!

Składniki:

Biszkopt

5 jajek (o temp. pokojowej)
100g erytrolu (można zmienić)
100g mąki kukurydzianej
15g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:

2 puszki mleczka kokosowego (tylko stała cześć-mleczko musi stać w lodówce)
80g krylitolu (zmielonego na puder)
kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:

dżem z czarnej porzeczki lub powiodła śliwkowe (bez cukru)
tabliczka gorzkiej czekolady
100ml mleka
150ml wody
blaszka o wymiarach 20/30 cm


Wykonanie:

Biszkopt
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli i erytrolu. Zmniejszyć obroty miksera i do ubitych białek dodawać żółtka. Następnie po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem
Śmietanę wyjętą z puszki ubić (ok 1 min), pod koniec ubijania dodać puder z ksylitolu i aromat.
Dolny blat ciasta nasączyć wodą  i posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć i wyrównać. Górny blat również  nasączyćlekko wodą.
Mleko i poruszona czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać.. Lekko przestudzić i jeszcze płynną polewę wyłożyć na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum dwie godziny.

 


SMACZNEGO!

Mleczko musi być schłodzone – najlepiej aby w lodówce było minimum 12 godzin. Sprawdźcie również skład mleczka i wybierajcie to, które  ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej więcej niż 75%) i wodę ( mleczko Real Thai, dostępne m.in. w Carrefourze, Tesco, Piotrze i Pawle, polecam również z LIDLA- ale skład jest nieco gorszy- ja zawsze je używam)wybierajcie  pełnotłuste mleczko, ponieważ odtłuszczone mleko nie ma śmietanki. Unikajcie w składzie emulgatorów, które mają za zadanie zapobieganie rozdzielaniu się mleczka, a jego podział jest w tym wypadku kluczowy.

Dodaj komentarz