ZDROWA WERSJA KRÓWKI

Składniki na spód:
4 dojrzałe banany,
1 jajko,
1 szklanka mąki kukurydzianej,
0.5 szklanki mąki ryżowej ,
75g roztopionego masła,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
kilka kropel aromatu waniliowego,
łyżka cynamonu,
2 garści posiekanych orzechów włoskich
+ja dodałam stewię.

Składniki na masę korówkową:
250g daktyli (namoczonych w wodzie najlepiej na noc),
100g masła orzechowego.

Składniki na masę śmietankową:
2 puszki mleka kokosowego (TYLKO ŚMIETANKA- chłodzimy w lodówce przez noc)
3 łyżki płynnego miodu,
kilka krople aromatu waniliowego
+ ja dodałam stewię.

Wykonanie spodu:
1. Zblendować banany z roztopionym masłem. Dodać do tego jajko i blendować ponownie. Dodać sól, cukier (stewie), krople aromatu waniliowego i wymieszać z wszystko.
2. Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać przez sitko.
3. Do masy bananowej dosypywać mąkę z sodą i ostrożnie połączyć drewniana łyżką. Dodać piękne orzechy i wymieszać ponownie.
PIEKARNIK NAGRAĆ DO 170*
4. Przełożyć ciasto do formy (u mnie 20×30) i dokładnie rozprowadzić, żeby wszędzie była jednakową powierzchnia.
5. Piec 40 minut.
6. Ostudzić ciasto i przekroić na 2 blaty (20×30 tniemy jak biszkop na torta)
7. Każdy z blatów lekko i ostrożnie oblać wodą, aby ciasto nie było suche (tak jak nawilża się alkoholem biszkopt)

Wykonanie masy śmietankowej :
1. STAŁA cześć puszki tzw. śmietankę wyjąć i przełożyć do miski (wodę wlewamy do szklanki i dodajać np. do owsianki). 2. Dodać miód, aromat i np. stewię.
3. Wziąć mikser i miksować ok 1-2 minuty, aby powstała masa jak do tortu.
4. Wysmarować jeden blat śmietaną i przykryć 2 blatem

Wykonanie masy toffii:
1. Lekko odlać wodę z daktyli.
2. Daktyle i masło orzechowe zblendować na gładką masę.
3. Wysmarować górna część blatu ciasta i posypać orzeszkami.

❤GOTOWE! ❤
Najlepiej smakuje na 2 dzień!
Przepis jest mega prosty, jak zawsze, wiec proszę was nie zrażajcie się!
PS pamiętajcie, że to nadal ciasto mimo, że z samych zdrowych składników!


Mleczko musi być schłodzone – najlepiej aby w lodówce było minimum 12 godzin. Sprawdźcie również skład mleczka i wybierajcie to, które  ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej więcej niż 75%) i wodę ( mleczko Real Thai, dostępne m.in. w Carrefourze, Tesco, Piotrze i Pawle, polecam również z LIDLA- ale skład jest nieco gorszy- ja zawsze je używam)wybierajcie  pełnotłuste mleczko, ponieważ odtłuszczone mleko nie ma śmietanki. Unikajcie w składzie emulgatorów, które mają za zadanie zapobieganie rozdzielaniu się mleczka, a jego podział jest w tym wypadku kluczowy.

2 Comment

  1. Iza says: Odpowiedz

    Ile mniej więcej kalorii ma całe ciacho?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      nie wiem, pewnie jakieś 3000 😀

Dodaj komentarz