zdrowsza wersja KARPATKI

Hej!
To nie jest jeszcze efekt finalny, ale już wam się pochwalę, a nóż widelec, któraś z was wpadnie na lepszy pomysł i mi ten przepis zmodyfikuje!
To lecimy

CIASTO 1 OPCJA nieco bardziej tradycyjna:
– 0,5 szklanki wody
– 150g masła
– 1 szklanka mąki ryżowej + 2 łyżeczki mąki ziemniacznej
– 5 jajek
– szczypta soli
– zczypta proszku do pieczenia

Wodę zagotować z masłemą. Garnek ściągnąć z palnika i mieszając energicznie(taką drewnianą pałką), dodać mąkę.  Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od naczynia. Gotową masę zostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części.

  • Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 20cm wyłożyć papierem do piecznia. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
  • Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

CIASTO dla leniuszków:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego (w lidlu jest o obniżonej zawartości tłuszczu)

Ciasto kroimy na pół, nakłuwamy widelcem i pieczemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy aż wystygnie i przekładamy gotowe blaty ciasta masą jaglaną!

BUDYŃ JAGLANY:
-300 g kaszy jaglanej
– 4,5 szklanki mleka roślinnego +-0,5 szklanki (można zrobić na wodzie)
– 80 g erytrolu/ksylitolu/cukru (można wiecej)
– 3 krople ekstraktu wanilinowego

Kaszę jaglaną wypłucz w zimnej wodzie i przelej na sitku wrzątkiem. Przełóż wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu  aż do wchłonięcia przez kaszę płynu. Odstaw kaszę do ostudzenia (ja już tutaj wstępnie blenduję). Do blendera przełóż ugotowanej kaszę, wlej 0,5 szklanki mleka (jeśli jest za gęsty budyń, a pewnie będzie). Zmiksuj wszystko na gładki budyń.

Po upieczeniu i ostygnięciu cista przełóż 2 blaty budyniem i wsadz na noc do lodówki.

SMACZNEGO!

KARPATKA Z CIASTEM FRANCUSKIM

 

KARPATKA Z CIASTEM UCIERANYM

5 Comment

  1. Kasia says: Odpowiedz

    Juz od jakiegoś czasu śledzę Twojego cudownego bloga i instagrama, każdy nowy przepis trafia do tych “do wypróbowania”, ale teraz to podbiłas moje serce, ukochana karpatka może być zdrowa! 😀 niestety na co dzień nie mam piekarnika (studenckie warunki :P), ale jak tylko będę w domu to na pewno wypróbuje 🙂 Zawsze milo sie czyta to, co piszesz, bardzo motywujesz i duuuzo pozytywnej energii przekazujesz, tak trzymaj! Milego dnia 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Dziękuję bardzo za komentarz! Teraz wiem,że muszę wymyślać przepisy row, żeby studenci bez piekarnika mieli co robić…. ale bez blendera to nic nie wymyślę 😀

      1. Kasia says: Odpowiedz

        Blender jest! 😀

  2. karola says: Odpowiedz

    masło klarowane da rade? jesli nie to z jakiej firmy najlepsze? 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      spróbuj, nie wiem z jakiej firmy, sprawdź skład, żeby było 82% :*

Dodaj komentarz