ZDROWA TARTA ferrero rocher

Hejo!
Moja bezmyślność nie zna granic. Nie wzięłam ładowarki do laptopa z domu, wiec mam 30 minut na dodanie wpisu!
Przepis jest tak samo pyszny, abo i lepszy co na wasze ulubione banoffee, wiec szykujcie się!
Zapraszam!

tortownica 22cm

SPÓD:
-180 g mąki owsianej (ja zmieliłam płatki owsiane)
– 20 g kakao
– 30 g erytrolu (można co innego)
– szczypta soli
– 80 g masła(można oleju kokosowego)
– 1 jajko

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 20 minut (można pominąć).
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównać ciasto, ponakłuwać widelcem.
Piec temperaturze 180ºC przez 20 minut.

KARMEL:
-200g daktyli namoczonych na 20 minut we wrzątku

Odlać wodę z daktyli i zblendować owoce na gładki mus.

ORZECHY:
-100 g orzechów laskowych

Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce. Można pominąć.

CZEKOLADA:
-puszka mleka kokosowego (z lidla sprawdzone) musi być twarda część (CZYLI SCHODZIĆ W LODÓWCE) ARTYKUŁ o mleku kokosowym
– 20g kakako
-20g gorzkiej czekolady
– 50g erytrolu/ksylitolu/miodu/cukru

Z puszki wyjąć tylko stałą część. Czekoladę rozpuścić w kompieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę dodać do mleka kokosowego, dodać tam również kakao i erytrol. Wszystko zmiksować /ubić mikserem na gładką masę.

ŁĄCZYMY:
Na upieczony i ostudzony spód nałożyć masę daktylową, orzechy a na koniec masę czekoladową. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki.

SMCZNEGO!

Mleczko musi być schłodzone – najlepiej aby w lodówce było minimum 12 godzin. Sprawdźcie również skład mleczka i wybierajcie to, które  ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej więcej niż 75%) i wodę ( mleczko Real Thai, dostępne m.in. w Carrefourze, Tesco, Piotrze i Pawle, polecam również z LIDLA- ale skład jest nieco gorszy- ja zawsze je używam)wybierajcie  pełnotłuste mleczko, ponieważ odtłuszczone mleko nie ma śmietanki. Unikajcie w składzie emulgatorów, które mają za zadanie zapobieganie rozdzielaniu się mleczka, a jego podział jest w tym wypadku kluczowy.

16 Comment

  1. Karolina says: Odpowiedz

    Czy do spodu mogę użyć mąki ryżowej ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      możesz!

  2. Ola says: Odpowiedz

    Jaka pojemność mleczka i czy je ubijamy ??

    1. Olcia says: Odpowiedz

      1 puszka ma 400g w tym jakieś 300 jest sztywnej śmietanki. Ubijamy je mikserem, a w zasadzie to tylko je mieszamy, żeby powstała masa przypominająca śmietankę!

      1. monika says: Odpowiedz

        Witam,
        Czym można zastąpić mleczko kokosowe? Niestety nie mogę go używać a ciasto bardzo chętnie bym zrobiła 😀

  3. Dominika says: Odpowiedz

    Ile dni moze leżeć to ciasto w lodowce?:)

    1. Olcia says: Odpowiedz

      myślę, że nawet tydzień 😀

  4. Agata says: Odpowiedz

    A czy ten krem nadaje sie do przełożenia tortu???

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Zdecydowanie taaak!

  5. Angelika says: Odpowiedz

    Zrobiona! Pyszniuchna ^_^

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Cieszę się! <3

  6. Alicja says: Odpowiedz

    A zamiast mąki owsianej może być jakąkolwiek inną mąka?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Tak, poza kokosową

  7. Ola says: Odpowiedz

    Ciasto po upieczeniu nie jest kruche, rozpada się ? co może być tego powodem ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Zła konsystencja?
      Może za bardzo kruche wyszło- dodaj odrobinę wody może?

Dodaj komentarz