ZDROWY KOPIEC KRETA

Hejo!
Tak to prawda… Troszeczkę mnie ponosi ostatnio z tymi ciastami! Dawno nie miałam takiej weny twórczej, wiec korzystam.
Jak to mówią ‘co se schudnę, to se przytyję” 😀 No od kawałka to nic mi sie nei stanie, ale od  codziennie.. 😀
Dobra!
Łapta przepis!

SPÓD:
– 4 jajka
– pół szklanki cukru trzcinowego (można stevi, ksylitolu itd.)
– 400g jogurtu naturalnego gęstego
– łyżka proszku do pieczenia
– 20 g kakao
-180g mąki (u mnie100 ryżowa, 80 orkiszowa)

BITA ŚMIETANA:
-2 puszki mleka kokosowego (które leżało rzez min 2h w lodówce)
– 50g cukru pudru z cukru kokosowego/cukru trzcinowego/stevi/ksylitolu/odżywka białkowa

+ posiekana gorzka czekolada (u mnie jakieś 30g)
+ 3 banany

WYKONANIE SPÓD:
Ustawić piekarnik na 180*
1. Jajka zmiksować z cukrem.
2. Dodać jogurt i ponownie zmiksować.
3. Dodać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać łyżeczką.
4. Wszystko zmiksować na masę bez grudek.
5. Ciasto przelać do tortownicy
Piec 50 minut w 180* (do suchego patyczka)

BITA ŚMIETANA:
1. Wyjąć z puszki stałą część mleczka kokosowego (śmietankę), resztę przelać do kubka i wykorzystać do owsianki.
2. Ubić mikserem śmietankę z cukrem (10-30 sekund zależy od możliwości miksera)
3. Dodać posiekaną czekoladę.

WSZYSTKO:
1. Z gotowego czekoladowego ciasta (po ostudzeniu) cienko odkroić wierzch i zróbić lekki dołek .

Znalezione obrazy dla zapytania kopiec kreta

2. Banany przekroić wzdłuż i ułóżyć w dołku.
3. Na banany wyłożyć masę z mleka kokosowego formułując górkę.
4. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch śmietanki.

Zajadać się!

S M A C Z N E  G  O

Mleczko musi być schłodzone – najlepiej aby w lodówce było minimum 12 godzin. Sprawdźcie również skład mleczka i wybierajcie to, które  ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej więcej niż 75%) i wodę ( mleczko Real Thai, dostępne m.in. w Carrefourze, Tesco, Piotrze i Pawle, polecam również z LIDLA- ale skład jest nieco gorszy- ja zawsze je używam)wybierajcie  pełnotłuste mleczko, ponieważ odtłuszczone mleko nie ma śmietanki. Unikajcie w składzie emulgatorów, które mają za zadanie zapobieganie rozdzielaniu się mleczka, a jego podział jest w tym wypadku kluczowy.

15 Comment

  1. Katarzyna says: Odpowiedz

    Jakiej średnicy masz foremke i czy jogurt może być grecki?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      mam 22-24cm
      A co do jogurtu, możesz spróbować, ale lepiej zrobić na zwkłym 😀

  2. Monika says: Odpowiedz

    Omg…aż mi ślinka cieknie ??koniecznie muszę wypróbować przepis!

    1. Olcia says: Odpowiedz

      <3

  3. Marta says: Odpowiedz

    Czym mozna zastapic banany?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      ojej.. nie wiem 😀 naprawdę 🙁

  4. Majlej says: Odpowiedz

    Liczyłaś może makro dla porcji takiej pyszności?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Nie :D… jakoś mi sie dobrze z tą niewiedzą żyje 😀

  5. Patrycja says: Odpowiedz

    Heej! Czy mogę zastąpić mąkę orkiszową na mąkę kokosową ? 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      nie, ale na każdą inna już tak 😀
      Maka kokosowa bardzo wchłania wilgoć i należałoby zmienić proporcje, a nie wiem na jakiego, bo nie próbowałam 😀

  6. Paul says: Odpowiedz

    Pycha!! Ale czy spód wyszedł Ci lekko gumowaty? Tak wydaje mi się na zdjęciu, ale nie jestem pewna 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      nieee 😀

  7. jula84 says: Odpowiedz

    ja dalam zamiast kakao karob, jeszcze zdrowsza wersja i wyszedl rewelacja
    !!

    1. Olcia says: Odpowiedz

      ciesze się! <3

  8. I think this is one of the most significant information for me.
    And i am glad reading your article. But should remark on few general things,
    The website style is wonderful, the articles is really excellent : D.
    Good job, cheers

Dodaj komentarz