TARTA CZEKOLADOWA z fasoli lub batatów

Hejo!
Tak, tak dobrze czytacie… tarta czekoladowa z fasoli, bo czemu by nie!
Miałam coś wykombinować z mleczka kokosowego, ale jakoś tak wyszło, że kupiłam fasolę!
To co, ciekawi przepisu?

tortownica 22cm

SKŁADNIKI

SPÓD:
– 250 g mąki
(u mnie ryżowa, owsiana i pszenna pełnoziarnista)
80g masła (można zastąpić olejem kokosowym)
–  1 jajko
stewia/ksylitol/erytrol/cukier kokosowy/ do smaku (u mnie 2 łyżki stewi)

MASA CZEKOLADOWA:
2 puszki białej fasoli  lub 2 ugotowane średnie bataty
2 banany
25 g gorzkiego kakao
50 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
stewia/ksylitol/erytrol/cukier kokosowy/ do smaku (u mnie 3 łyżki stewi)
150 g daktyli (namoczonych na 15 we wrzątku i zblendowanych)
30g masła orzechowego

WYKONANIE

SPÓD:
Nagrzać piekarnik na 180-200*
1. Rozpuścić masło
2. Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
3. Wyłożyć spód blachy ciastem oraz podnieść ciasto lekko na boki (jak na tartę) .
Piec 10 minut

MASA:
1. Wyjąć fasole z puszki i dokładnie opłukać pod wodą.
2. Wszystkie składniki zblendować na gładką czekoladową masę. (+ja dodałam jeszcze kawałki orzechów)
3. Przełożyć masę na spód upieczonego ciasta.
4. Posypać wiórkami kokosowymi!

SMACZNEGO!

 

2 Comment

  1. monika says: Odpowiedz

    zrobiła dzisiaj wieczorem – jutro spróbuję
    kontynuuję postanowienie noworoczne ( mam nadzieję że wytrwam 🙂 trenuję i zwracam uwagę na to co jem
    pozdrawiam:)

    1. Olcia says: Odpowiedz

      TRZYMAM ZA CIEBIE KCIUKI!
      Super postanowienie!

Dodaj komentarz