ZDROWE FERRERO ROCHER

A kto nie lubi słodyczy? No są takie dziwne stworzenia, ale większość z nas jest jest jednak łasuchami! Dlatego dzisiaj przedstawiam wam przepis na kuleczki a’la ferrero rocher. Można je spokojnie przechowywać nawet do 2 tygodni, wiec nie ma co się martwić, będzie co jeść (przez jeden dzień… :D)  a w zamrażalniku pewnie i do 2 miesięcy 😀

SKŁADNIKI:

  • 100 g daktyli (namoczonych na godzinę we wrzątku)
  • 60g masła orzechowego
  • 20 g mąki kokosowej
  • 12 orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 50 g posiekanych orzechów (jakie chcecie)

WYKONANIE:

  1. Daktyle odcedź z nadmiaru wody i zblenduj na gładką  masę.
  2. Masło orzechowe, zblendowane daktyle i mąkę kokosowa wymieszaj do połączenia składników (zblenduj).
  3. Poobtaczaj orzeszki w cieście.
  4. Wstaw kulki do zamrażalki na 30 minut.
  5. Po tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  6. Zamrożone kulki obtOcz w czekoladzie a następnie w posiekanych orzechach
  7. Wsadź do lodówki lub zamrażalki. Gdy czekolada stwardnieje spokojnie można położyć na stole.

    SMACZNEGO!

 

 

10 Comment

  1. To musi nieziemsko smakować! ?
    Pozdrowienia ?

  2. Agata says: Odpowiedz

    Muszę wypróbować Twoje przepisy, tak smacznie to wszystko wygląda! 🙂 tylko nie mogę się przekonać do daktyli, trzeba zrobić do nich kolejne podejście.. Pozdrawiam!

    1. Olcia says: Odpowiedz

      A ja tak kocham daktyle!
      Zawsze możesz namoczyć inne suszone owoce!

  3. Aga says: Odpowiedz

    czym można zastąpić mąkę kokosową?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      spróbuj mielonym siemieniem lnianym 😀

  4. Marta says: Odpowiedz

    A czy zamiast mąki kokosowej mogę dać mąkę ryżową?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      nie za bardzo, bo ryżowej sie nie powinno jeść na surowo

      1. Marta says: Odpowiedz

        Dziękuję 😉 będę musiala jej gdzieś poszukać

  5. asia says: Odpowiedz

    a czy zamiast mąki kokosowej można użyć gryczanej bądź orkiszowej?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      raczej nie… tylko takie, które można jeść na surowo- zmiel płatki owsiane

Dodaj komentarz