ZDROWA WERSJA BANOFFEE

Właśnie siedzę sobie przy biurku, piję kawkę i rozpływam się smakując bananoffee. Czas tak strasznie szybko leci, a ja coraz bardziej tego nie ogarniam. Mamy 2017 rok, a ja jak co roku chciałabym nareszcie być konsekwentna i dodawać na bloga jak najwięcej i do tego  jak najlepszych wpisów… Tylko (w odróżnieniu od poprzednich lat) dam sobie spokój z tym postanowieniem. Nie ma co wywierać na sobie presji, bo wiem, że to i tak nic nie daje, a szkoda :D.
0
JEDEN KAWAŁEK MA 195 kcal B2 T8 W29 (1/12)

Jak zawsze mam obawy, czy ktoś tutaj zagląda, ale w sumie… tak lubię to miejsce, że postanawiam sobie zrobić z niego mały pamiętnik. Zobaczymy co z tego wyjdzie!

Tymczasem zapraszam na nieziemsko pyszny przepis!

TORTOWNICA 22CM

SKŁADNIKI:

S P Ó D :
130 g (szklanka) mąki kukurydzianej (można zastąpić inną)
30 g masła klarowanego (może być olej kokosowy)
30 g miodu (można zamienić na ksylitol, stewię, cukier kokosowy)
jajko

K A R M E L :
150 g suszonych daktyli (zalać na godzinę wrzątkiem lekko nad poziom owoców)

B A N A N Y :
– 2 banany

B I T A   Ś M I E T A N A :
puszka mleczka kokosowego TYLKO STAŁA CZĘŚĆ (tzw. śmietanka) Najlepiej, żeby puszka leżała przez noc w lodówce, polecam z lidla.
– 30 g   ”pudru” z ksylitolu, stewi, cukru kokosowego, cukru trzcinowego…

WYKONANIE:

S P Ó D:
NAGRZEJ PIEKARNIK NA 180*
1. Masło i miód podgrzej na małym ogniu do rozpuszczenia.
2. Do miski z mąką dodaj rozpuszczone masło i miód, wymieszaj, dodaj jajko.
3. Ugniataj tak długo aż powstanie jednolita masa.
4. Wypełnij blaszkę ciastem, lekko przenieś do góry (jak na tartę) i podziób spód widelcem.
WSTAW DO PIEKARNIKA NA 12-15 MINUT (180*)

K A R M E L:
1. Namoczone daktyle wraz z wodą zblenduj na jednolitą masę.

B A N A N Y:
1 Banany pokrój na małe kawałki

B I T A  Ś M I E T A N A:
1. Z puszki wyjmij tylko stałą część mleka kokosowego.
2. Do mleka dodaj słodzik.
3. Mikserem ubijaj mleko z pudrem na najmniejszych obrotach przez ok 10-20 sekund.

Ł Ą C Z Y M Y
1. Na ciasto nakładamy karmel.
2. Na karmel banany.
3. Na banany ubite mleko kokosowe
Można przystroić startą czekoladą lub kakaem.

SMACZNEGO

Mleczko musi być schłodzone – najlepiej aby w lodówce było minimum 12 godzin. Sprawdźcie również skład mleczka i wybierajcie to, które  ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej więcej niż 75%) i wodę ( mleczko Real Thai, dostępne m.in. w Carrefourze, Tesco, Piotrze i Pawle, polecam również z LIDLA- ale skład jest nieco gorszy- ja zawsze je używam)wybierajcie  pełnotłuste mleczko, ponieważ odtłuszczone mleko nie ma śmietanki. Unikajcie w składzie emulgatorów, które mają za zadanie zapobieganie rozdzielaniu się mleczka, a jego podział jest w tym wypadku kluczowy.

42 Comment

  1. gość says: Odpowiedz

    mm, zachęciłaś mnie:) dziś zrobię:)

    1. Olcia says: Odpowiedz

      I jak ? 😀

  2. Ania says: Odpowiedz

    Łuhuuu chyba się pokuszę i zrobię te Twoje cudo ??

    1. Olcia says: Odpowiedz

      koniecznie! <3

  3. K says: Odpowiedz

    Jest przepyszne ♥♥♥

    1. Olcia says: Odpowiedz

      <3 tak sie ciesze!

  4. Klaudia says: Odpowiedz

    Do bitej śmietany – mleczko koko i dodać odżywkę, która nie została na poczatku wymieniona. Chodzi o odżywkę białkowa tak? Jesli tak to ile ?

  5. Ada says: Odpowiedz

    Właśnie się robi! ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      I jaak?

  6. Aga says: Odpowiedz

    Można dodać zwykłego Ksylitolu zamiast “pudru” z niego?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      moożesz później jeść i czuć kryształki 😀 lepiej zmiel 😀

  7. Ciasto wygląda przepysznie 🙂 Upiekę przy najbliższej okazji. Świetny przepis! 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      smacznego!

  8. Natalia says: Odpowiedz

    Czy mąka kokosowa też się nada? Bo aktualnie tylko tą mam w zasięgu ręki 🙁 Proszę o pomoc !@

    1. Olcia says: Odpowiedz

      musisz ją wymieszać z inna jakąkolwiek, bo z samą będzie ciężko!

  9. prszepis doskonały, bo to ciasto, które uwielbiam w wersji tradycyjnej. więc zdrowa wersja pozwoli mi na jedzenie go częściej. jedynie, co do mleczka kokosowego – ja bym nie polecała tego z Lidla, ma mnóstwo konserwantów, gumę guar itd.. Najlepsze jest to z rossmana – w składzie tylko i wyłącznie kokos i woda, żadnych innych dodatków. I ma dużo więcej śmietanki. Niestety nieco droże, ale myslę, że warto:)

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Jasne masz rację! Akurat było w promocji, ale zawsze lepiej wybierać zdrowsze produkty!

  10. zrobiłam w sobotę, pyszne, słodziutkie i aż nie do wiary, że to zdrowe:) Smak nieziemski, rodzinie bardzo smakowało:)

    1. Olcia says: Odpowiedz

      ciesze się! Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze zrobisz!

  11. Jaki rozmiar blaszki ?? Bo dZis bd robiła to cudo ❤

    1. Olcia says: Odpowiedz

      22-24

  12. Kitka 89 says: Odpowiedz

    Pycha ciacho ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      <3

  13. Karo says: Odpowiedz

    Jaką mąką można zastąpić kukurydziana?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      wszyskie poza kokosową, co prawda ciasto nie będzie takie kruche, ale wyjdzie 🙂

  14. Sandra says: Odpowiedz

    Czy może być mąka pełnoziarnista ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      będzie cięższe ale wyjdzie 🙂

  15. kasia penar says: Odpowiedz

    jaka kalorycznsc jednego kawałka??

    1. Olcia says: Odpowiedz

      195

  16. kasia penar says: Odpowiedz

    aa ile porcjii??:) 6?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      12 😀

  17. Właśnie zrobiłam ? Nie mogę się doczekać aż spróbuję! ? Super przepis ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      SMACZNEGO!

  18. Aga says: Odpowiedz

    A moze być mąka ze zmielonych płatków owisianych?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      tak!

  19. Sylwia says: Odpowiedz

    Super przepis, fajny blog, ładnie wszystko uwiecznione na zdjęciach. Ciacho robię na pewno, i to nie jeden przepis wykorzystam
    Jaka tortownica? Ja mam 26 cm, jest ok?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      ja mam 22, wiec musiałabyś zwiększyć proporcję

  20. Paulina says: Odpowiedz

    Szkoda, że w przepisie nie napisałaś aby wybierać mleczko kokosowe, które ma stałą konsystencję. Mleczko leżało noc w lodówce i nadal jest wodniste, nie da się ubić…

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Faktycznie zapomniałam podlinkować artykuł, przepraszam http://www.dziewczynainformatyka.pl/porady-2/kokosowa-bita-smietana

  21. przepis swiety ale niestety musialam zmienic daktyle na karmel bo moi rodzice nie lubia wiec trzeba bylo zmienic ale napewno nastepnym razem zrobie z daktylami ale tak to jest mega 😍😊 i takze zapraszam do mnie na bloga w wolnej chwili http://annabryl.blogspot.ie/ 😀
    PYCHOTA!

  22. Natalia says: Odpowiedz

    Czy zamiast tego masła z olejem rzepakowy też wyjdzie ? 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Niestety nie. Możesz dodać margarynę albo olej kokosowy 🙂

Dodaj komentarz