CIASTO ZE SZPINAKIEM

Witaj!
Ciasto szpinakowe (”leśny mech”) marzyło mi się od dawna, ale jakiś leń mnie przed nim chronił. Niepotrzebnie, bo nic trudnego w przygotowaniu tego desrku nie było!
Jeśli was interesuje moja wersja tego zjawiskowego zielonego przysmaku, zapraszam!
dscn3987

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • 250G świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki miodu i 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki ryżowej/pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • sok z 1/2 cytryny

WYKONANIE:
1. Wszystkie składniki- POZA MĄKĄ- wkładam do miski i blenduję na gładką masę.
2. Dodaję powoli mąkę i dokładnie miksuję, żeby nie było grudek.
3. Tortownicę wykładam papierem i przelewam ciasto.
4. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 45 minut.

 

dscn4005MASA SEROWA (robić tuż przed nałożeniem na ciasto, ponieważ szybko tężeje):

  • 500G sera 0% emiki (dostępny w Netto0
  • 12g żelatyny
  • 1/2 szklanki zmielonego na puch erytrolu

WYKONANIE:

  1. ŻELATYNĘ zalewam wrzątkiem tak do 1/4 wysokości szklanki i dobrze rozpuszczam.
  2. Erytrol mieszamy z serkiem.
  3. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do serka i wszystko dokładnie mieszamy.

dscn3959FINITO:

  1. Gdy ciasto wystygnie odcinamy górę i kruszymy.
  2.  Na spód wykładamy ser i posypujemy okruszkami.
  3.  Zdobimy wedle uznania.

WKŁADAMY NA 30 MINUT DO LODÓWKI.

SMACZNEGO!

szpinakowe

1 Comment

  1. emilia skucińska says: Odpowiedz

    pycha

    Zapraszam do MNIE

Dodaj komentarz