CIASTO Z KASZY JAGLANEJ

Witajcie!
Ostatnio nie mam weny do innych wpisów, ale zdrowe słodycze zawsze w cenie, czy może się mylę?
Dzisiaj przychodzę z ciastem, którego głównym składnikiem jest wspaniała kasza jaglana. O jej właściwościach możecie się dowiedzieć od wujka google, wiec nie będę kopiowała i wklejała tutaj czyiś publikacji. 😀
Smakuje jak budyń kokosowy, więc jeśli ktoś lubi takie smaki to serdecznie zapraszam!
dscn3668

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka (ok 100g) daktyli (namoczyć je na 15 minut we wrzątku)
  • łyżka cynamonu
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej (ok szkolanka
  •  1 szklanka mleka  (może być roślinne)
  •  2 szklanki wody
  • pól szklanki ksylitolu
  • 1/2 lub 3/4 szklanki wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • orkisz ekspandowany do dekoracji

dscn3681

WYKONANIE SPODU:

  1. Daktyle odcedzić z nadmiaru wody, ale nie odciskać jej.
  2.  Zblendować daktyle, dodać resztę składników i zblendować do połączenia wszystkich składników w spójną masę.
  3.  Wyłożyć masę na spód tortownicy tak, aby tworzyła równą powierzchnię.

WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ:

  1. Kaszę przepłucz we wrzątku.
  2. Do miski wlej mleko, wodę, ksylitol i przepłukaną kaszę. Wymieszaj.
  3. Gotuj tak długo aż kasza ciągnie całą wodę.
  4.  Gdy masa już jest gęsta dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  5. Po 30 minutach blendujemy kaszę (można ominąć) i przekładamy do tortownicy.

WYKONANIE POLEWY:
klasycznie w kąpieli wodnej

  1.  Do szklanej miski wlewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę.
  2.  Miskę wkładamy do garnka, w którym gotuje się woda (jakies 3cm wody) i zmieniamy na mały ogień.
  3.  Cały czas mieszamy do rozpuszczenia czekolady.
  4. Po tym czasie przelewamy na masę budyniową i dekorujemy orkiszem.

WKŁADAMY DO LODÓWKI NA MINIMUM GODZINĘ!

SMACZNEGO!

 

4 Comment

  1. Sara says: Odpowiedz

    Ciasto pycha, wczoraj zrobiłam, jak dla mnie troche za duzo cynamonu do spodu, ale ogolnie meeega. Mam pytani tylko: ile kalorii ma taka porcja jaka masz na talerzyku na zdjeciu? Pozdrawiam i dziekuje za inspiracje 😉

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Nie mam zielonego pojęcia! Wpisz wszystkie składniki w tabele-kalorii.pl i podziel na liczbę kawałków 😀

  2. Jaka wielkość torownicy? 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      22-24

Dodaj komentarz