SERNIK 2000 kcal

Dzień dobry!
Dzisiaj jest ten dzień, kiedy piszę pierwszą notkę na bebutterfly.pl! Fajnie być u siebie! Koniecznie dajcie znać, jak wam się tutaj podoba!

Zacznę standardowo od przepisu na deser. Wszyscy kochamy słodkości, a te w legalnej formie są najfajniejsze, więc zapraszam!

3

SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 1 szklanka namoczonych we wrzątku daktyli (min. 15 minut) ok 100g
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika ok 150g
  • 2 łyżki kakao ok 15g
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych ok 50g

WYKONANIE:

  1. Daktyle blendujemy na gładką masę.
  2.  Dodajemy resztę składników i mieszamy.
    Jeśli masa jest za sucha i się nie lepi to dodajemy odrobinę wody.
  3. Powstałą masę przekładamy na spód tortownicy (moja ok 24cm) i układamy tak, żeby była w miarę równa powierzchnia .
    Odkładamy do lodówki.

 

4

 

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 serka twarogowego 0% firmy EMILKI (dostępny w netto)
  • 200g śmietany 30%
  • słodzidło (u mnie: miód, ksylitol, erytrol, sos daktylowy- dokładałam tak, aż mi wystarczyło słodkości)
  • 15g żelatyny

WYKONANIE:

  1. Śmietanę ubijamy na sztywno.
  2.  Żelatyne rozpuszczamy we wrzątku (1/4 szklanki). Gdy ją rozpuścimy, dodajemy łyżkę serka emilki i onownie mieszamy masę.
  3. Do śmietany dodajemy serek, substancję słodzącą oraz substancję z żelatyną i wszystko miksujemy do połączenia się składników.
    Gdy masa jest za mało słodka, dosładzamy.
  4.  Masę serową przekłądamy na nasz spód ciasta i ponownie wkładamy na min 30 minut do lodówki.

1

POLEWA:
– 90g gorzkiej czekolady
-50ml mleka

WYKONANIE:
Czekoladę kruszymy, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (naczynie szklane z czekoladą rozdrobnioną w kosteczki i mlekiem wkładamy do garnka z wrzącą wodą – trzymamy na małym ogniu- mieszamy do rozpuszczenia czekolady).

Po 30 minutach wyjmujemy cisto, dodajemy polewę, posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na min 30 minut.

NAJLEPIEJ SMAKUJE NA DRUGI DZIEŃ!

CAŁE CIASTO: 2020 B81 W140 T120
Kawałek ze zdjęcia (1/10): 202 kcal B8 W12 T12

5

4 Comment

  1. Iwona says: Odpowiedz

    Czy wszystkie składniki na spod zblendowac czy tylko te daktyle ?

    1. Olcia says: Odpowiedz

      Daktyle zblendować na gładki mus.
      Czekoladę, mleko kokosowe, kakao, słodzik ubić 20 sekund mikserem do połączenia składników 😀

  2. Iwona says: Odpowiedz

    Ciasto jest przepyszne kolejny super przepis 🙂 dziękuje i Polecam 🙂

    1. Olcia says: Odpowiedz

      dziękuję!

Dodaj komentarz