KOLORY NA TALERZU

Witajcie!
Ci z was, którzy obserwują mnie na instagramie doskonale wiedzą, z uwielbiam owoce i warzywa. Wciskam je w siebie w nieumiarkowanych ilościach. Zabiorę was dzisiaj na krótką wycieczkę po tym kolorowy świecie.

Im więcej czytam na temat diet…tym mniej wiem. Dosłownie. Ilość informacji mnie przytłacza, jednak (jeszcze nie czytałam na temat wysokotłuszczowej) wszędzie znajdziemy informacje o tym, jak ważne są rośliny w naszym codziennym menu. Nie mam co do tego wątpliwości! Jestem miłośnikiem roślin, (podobno tak mają ludzie z grupą krwi B, co wy na to?) bez problemu mogłabym je rzucić mięso, ale na razie nie mogę. Zielsko góra 😀

Barwa owoców i warzyw bardzo dużo mówi o ty jak wpływają one na organizm. Lubię, kiedy na moim talerzu jest cała gama barw. Jem oczami, nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

z10832150Q
http://kobieta.gazeta.pl

BIAŁY

REPREZENTANCI: czosnek, cebula, por, koper włoski, kalafior, cykoria, biała kapusta, jabłka….

WŁAŚCIWOŚCI: wzmacniają organizm, chronią przed depresją, poprawiają nastrój, DZIAŁAJĄ PRZECIWZAPALNIE I ROZKURCZOWO.

PRZEPISY:

1. SYROP Z CEBULI: 
– 2 duże cebule drobno posiekaj.
– włóż do słoiczka i zasyp 2 łyżkami cukru.
– zakręć słoik i odstawić na kilka godzin.
– kiedy cebula puści sok, przelej go przez gazę lub nabieraj sok łyżeczką.
Takie lekarstwo można pić 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.

2. MLEKO Z MIODEM, CZOSNKIEM, MASŁEM
– do dużego kubka wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę masła, łyżkę miodu,
– zalej ciepłym (ale nie gorącym, bo zabijemy działanie miodu i czosnku) mlekiem (jeśli nie pijesz, to zalej ciepłą wodą, albo mlekiem roślinnym) i wypij

cholester-żółte-owoce-warzywa-300x300
http://www.cholester.pl/

ŻÓŁTY i POMARAŃCZOWY:

REPREZENTANCI: cytryny, grejpfruty, banany, ananasy, kukurydza, marchewka  żółta cukinia

WŁAŚCIWOŚCI: poprawiają wzrok, zapobiegają problemom układu krążenia, wspierają budowę kości, poprawiają jakość skóry, oczyszczają organizm z toksyn, zwalczają stres, uspokajają, działa ją antydepresyjne, chronią przed promieniami UV.

PRZEPISY:

1. WODA Z CYTRYNĄ I MIODEM
– wyciśnij połowę cytryny lub grejpfruta
– zalej sok gorącą, ale nie wrzącą wodą i dodaj miód
– wypij rano tuż po przebudzeniu.

2. OMLET Z BANANEM
– banana rozgnieć widelcem
– dodaj 2 jajka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj (lub wszystko zblenduj- będzie szybciej
– smaż na rozgrzanej i wysmarowanej olejem kokoswym patelni.
– podawaj z masłem orzechowym i dżemem

cholester-zielone-owoce-warzywa
http://www.cholester.pl/

ZIELONY:

REPREZENTANCI: kiwi, agrest, limonka, winogrona, sałata, szczypiorek, zielona papryka, groszek, zielone szparagi, świeże zioła, ogórki, awokado.

WŁAŚCIWOŚCI: usuwają toksyny z organizmu, są źródłem witaminy A C  i E, wzmacniają odporność, opóźniają starzenie, zapobiegają chorobą nowotworowym.

PRZEPISY:

1. NUTELLA:
– jedno DOJRZAŁE awokado, dwa dojrzałe banany, łyżka miodu i 2 łyżki ciemnego kakao zblenduj na jednolitą masę.

2. SAŁATKA Z ZIELONYCH OWOCÓW

– kiwi, agrest, zielone winogrona, pokrój na małe kawałki
– zajadaj z domową nutellą z awokado

blueberry
http://www.electricvapors.net/

NIEBIESKI:

REPREZENTANCI: jeżyny, śliwki ,borówka amerykańska, czarna porzeczka, bakłażan.

WŁAŚCIWOŚCI: poprawiają wzrok, niszczą wolne rodniki, hamują apetyt, łagodzą leki, relaksują.

PRZEPISY:

1. KISIEL JEŻYNOWY
– 125g jeżyn, 250ml wody, 4 łyżki cukru (zastąpić można miodem, ksylitolem, stewią), 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ odrobina wody
jeżyny rozgnieć widelcem, zalej wodą i wsyp słodzidło, gotuj
– mąkę zalej odrobiną wody i wymieszaj z 3 łyżkami wody
– do gotujących się owoców dodaj mąkę z wodą CAŁY CZAS MIESZAJ AŻ ZGĘSTNIJE

cholester-czerowne-owoce-warzywa-300x300
http://www.cholester.pl/

 CZERWONY:

REPREZENTANCI: truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, czerwone porzeczki, grejpfruty, pomidory, papryka czerwona, buraki, rzodkiewki.

WŁAŚCIWOŚCI: wpływają na pracę serca, obniżają poziom cholesterolu, maja działanie antynowotworowe, wpływają na przemianę materii, wpływają na układ krążenia.

PRZEPISY:

1.SAŁATKA Z POMIDORAMI
-kilkanaście pomidorków koktajlowych przetnij na pół, a jedną cebulę pokój na kawałki, można dodać szczypiorku, wymieszaj wszystko ze sobą
– dodaj sól i pieprz do smaku
– wszystko polej łyżeczką oliwy z oliwek oraz odrobiną octu winnego.

4 Comment

  1. Uwielbiam owoce i warzywa, super opisane! ja zawsze podczas choroby robię syrop z cebuli, ale zamiast cukru dodaję miód i zostawiam na przykład na noc, a naleśniki bananowe robię w ten sam sposób, tylko bez mąki i również są świetne 🙂
    VIA-MARTYNA.BLOGSPOT.COM

  2. Super post ! Tyle informacji w jednym miejscu. Czasem zapominamy jak bardzo owoce i warzywa są dla nas ważne i wartościowe 🙂

  3. Jeśli chodzi o jedzenie, to najważniejsze. Niedługo napisze o tym!

  4. Uwielbiam bananki

Dodaj komentarz