BISZKOPTOWY TORCIK1105 kcal

Halo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika?
Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać 😀
Zapraszam!

BISZKOPT:

Blacha 20-22cm

SKŁADNIK

– 5 białek jaj ( 166g) + szczypta sody oczyszczalnej/soli

– 3 żółtka  (60g)

– ksylitol 50g

– mąka ryżowa 60g

– mąka pszenna 50g

DSCN0327

WYKONANIE:

Rozgrzewa piekarnik do 190* góra dół.

  1. Białka ubijamy z sodą oczyszczoną na sztywną pianę.
  2. Ubijamy żółtka z ksylitolem.  Masa powinna mieć bladożółty kolor oraz mikser powinien zostawiać po sobie ślady (jak w ubitych białka,  tylko  że  taki stan utrzymuje się ok 10 sekund).
  3. Na małych obrotach miksera do żółtek z ksylitolem dodajemy białka oraz mąkę. 4. Wkładamy do piekarnika na 20 minut.

Biszkopt: 790kcal B38 W132 T21

MASA SERNIKOWA/”ŚMIETANKOWA”

SKŁADNIKI:

-jogurt naturalny gęsty 0%
– żelatyna 6g
OPCJONALNIE (wliczone w kcal)
+ truskawki 50g jagody 50g i domowa konfitura z jabłek 100g

WYKONANIE:
1. Żelatynę zalewamy wodą w temperaturze pokojowej do poziomu. Odstawiamy na 2 minuty.
2. Żelatyna powinna przyjąć postać żelki, zalewamy ją wrzątkiem 2x więcej niż żelka. MIESZAMY do rozpuszczenia.
3. Żelatynę dodajemy do jogurtu i wstawiamy na 15 minut do lodówki.

315kcal B23 W54 T0,5

TORT:
1. Biszkopt kroimy na pół.
2. Smarujemy konfiturą z jabłek.
3. Dodajemy jogurt
4. Dodajemy owoce.
5. Kładziemy na wierzch drugą warstwę ciasta.

GOTOWE!

CAŁOŚĆ 1105 B61 W186 T21,5
JEDNA PORCJA 1/10 110kcal B6 W18 T2

Dodaj komentarz