OMLET INACZEJ: carrotcake+cheesecake

Hejo!

W związku z licznymi pytaniami o moje ”ciacho”- nie ciacho z insagramowych zdjęć wstawiam dla Was Moi Drodzy przepis!

”Omleciorek”  idealny na jesienne poranki. Pyszny, słodziutki, korzenny, marchewkowy i sernikowy! <3 MARZENIE!

Sama od kilku dni nic innego nie jem 😀

POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 1):

-2 białka (+szczypta sody oczyszczonej)
-2 żółtka
-150g startej i odsączonej marchewki (u mnie pozostałość po wyciskarce, takie suche wióry)
– 15g odżywki białkowej lub 15g miodu/ksylitolu/stevi z 10g mąki
– przyprawy korzenne
+jeśli chcecie kakao 7g
Z ODŻYWKĄ: 265 kcal B28 W10 T12
Z KSYLITOLEM: 255 kcal B19 W23 T14

POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 2)
– 3 białka (+szczypta sody oczyszczonej)
– 2 żółtka
– 200g startej i odsączonej marchewki (u mnie wióry- pozostałość po wyciskarce)
– 20g odżywki lub 20g miodu/ksylitolu/stevi
– przyprawy korzenne
+jeśli macie ochotę kakao 7g
Z ODŻYWKĄ: 312kcal B37 W12 T12
Z KSYLITOLEM: 275 B20 W31 T11

POTRZEBUJEMY na ciasto (OPCJA 3)
– 3 białka (+szczypta sody oczyszczonej)
– 1 żółtko
– 250g suchej marchewki pozostałość po wyciskarce
– 20g odżywki białkowej lub 20g innego słodzika wraz z 20g mąki
– przyprawy korzenne
+10g kakao jeśli chcecie
Z ODŻYWKĄ: 275 B36 W15 T7
Z KSYLITOLEM: 250 B20 W33 T8

WYKONANIE W KAŻDYM PRZYPADKU
1) Jeśli nie masz gotowych suchych wiórków po wyciśnietym soku:
-zetrzyj marchew na tarce (polecam np. 3 marchewki + jedno jabłko!)
– odstaw
– odsącz od soku
-sok wypij!
– pozostałość zostaw w spokoju
2) UBIJ BIAŁKA Z SODĄ OCZYSZCZONĄ
3) Do białek dodaj resztę składników
4) Wstaw do piekarnika na 180* do suchego patyczka (od 25 do 40 minut)

MASA ”SERNIKOWA” OPCJA 1:
– 3 serki tutti 0% (może być każdy inny jogurt!)
+8-10g żelatyny

MASA ”SERNIKOWA” OPCJA 2

-twarożek mielony polecam EMILKI  ok 250g + słodzik do smaku lub 150g twarożku wraz ze 150g jogurtu np. tutti (jabłko-cynamon)
+10g żelatyny
MASA ”SERNIKOWA” OPCJA 3
– 250g dowolnego jogurtu (nadal polecam tutti! :D)
+10 g żelatyny

 

WYKONANIE MASY SEROWEJ:
1)Gdy omlet wystygnie przetnij go na pół (jak się tnie biszkopt)
2) Żelatynę zalej do poziomu wodą w temperaturze pokojowej. Odstaw na 2 minuty.
3) Żelatynę zalej ponownie, ale wrzątkiem 2 razy więcej niż wcześniej. Mieszaj energicznie do rozpuszczenia.
4) Zalej masę serową żelatyną i wstaw do lodówki.
5) Po 15 minutach (sprawdź- czasami po 5 czasami po 20)  wyjmij z lodówki i wlej ja omletą, przykryj 2 połową.
6) Włóż do lodówki

16 Comment

  1. Wygląda pysznie, świetny pomysł i super że znalazłam twojego bloga. Zapraszam bardzo serdecznie do mnie

  2. Anonimowy says: Odpowiedz

    można prosić makro? 🙂

  3. niebo <3

  4. jeeeejku, to wygląda tak smakowicie <3 !!!!!

    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

  5. Czyli w "opcji 2" nie ma w ogóle mąki? Jeśli tak, to super! 🙂

  6. W każdej opcji masz lub 😀 można pominąć

  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  8. Anonimowy says: Odpowiedz

    ile to ma kcal?

  9. Orientujesz się może ile kalorii ma ciasto?

  10. omomomommm, spróbuje!:)

  11. uzupełniłam

  12. Wyszedł mi zakalec ����

  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  14. 🙁

  15. Właśnie miałam zamiar wprowadzić do swojego menu zdrową dietę 🙂 Czasami ćwiczę, ale niestety nieregularnie i chciałam to zmienić, a do tego wprowadzić zdrowe posiłki.
    Bardzo się cieszę, że trafiłam na Twojego bloga, bo widzę tu pełno pysznych przepisów;)

  16. […] Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta marchewkowego KLIK […]

Dodaj komentarz