CIASTECZKA “Niebo w gębie”

Kilka dni temu przypadkowo odkryłam przepis na (dotychczas) najlepsze ciasteczka! Koniecznie musicie zrobić. Nadal banalnie proste ale tym razem niebanalnie pyszne! No i inne w smaku niż te z płatków owsianych. Polecam jeśli ktoś nie lubi smaku płatków owsianych (kosmita!) :*

 

SKŁADNIKI
130g jogurtu greckiego
miód/stewia/słodzik/białko (wedle uznania, gdy chcecie słodszy smak, ja dodaje miodu)
2 jajka lekko ubite widelcem
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
3 łyżki rodzynek
3 łyżki suszonej żurawiny
100g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki (może być pszenna ja użyłam żytniej pełnoziarnistej)
90g pokruszonych płatków kukurydzianych

WYKONANIE:

Lekko ubite jajko połączyć z jogurtem, dodać aromat, wymieszać.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier/miód/biało.

Wsypać wiórki kokosowe żurawinę  i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).

Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki.

Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.

Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC)

SMACZNEGO!

 

2 Comment

  1. Xyz says: Odpowiedz

    Czy w Twoich przepisach mogę zastąpić jogurt grecki jogurtem naturalnym? (Muszę wybierać te bez laktozy)

    1. Olcia says: Odpowiedz

      JASNE, możesz!

Dodaj komentarz